Роль і місце України на світовій мапі 2030Е

Але найцікавіше за останнє десятиліття відбувалося у нашій країні.

Україна за останні 10 років перетворилася на європейського економічного тигра, стала впливовим регіональним суб'єктом, самостійним, незалежним в ухваленні економічних і геополітичних рішень, з високою якістю життя громадян.

Сьогодні Україна – це країна с сильною самодостатньою економікою, де живуть щасливі люди.

Уявімо роль і місце України на світовій мапі 2030 року.

1. Україна через 5 років — енергонезалежна країна і впливовий енергетичний гравець у Європі.

Володіючи другими за об’ємом запасами урану (235 тис. т) і природного газу в Європі (1,1 трлн куб. м1), запасами нафти й газоконденсату — понад 200 млн т2, 10 років тому Україна визначила досягнення енергетичної незалежності як головний пріоритет державної політики.

Вже за 5 років Україна відмовилася від імпорту природного газу і почала його експортувати, сьогодні ми – великий постачальник газу в європейські країни.

Європа прагнула знизити частку «традиційних» джерел енергії, розвиваючи альтернативні, які коштували дорожче. Україна ж стала постачальником дешевої енергії завдяки ефективної кооперації з європейськими партнерами, спільно розвиваючи атомну генерацію з фокусом поставки в Європу.

Маючи найдешевшу електричну енергію, сьогодні Україна продає її досить дорого в Європі, де сформовано ринок за рахунок зеленої енергетики, а також має перевагу у виробництві технологічної енергоємної продукції.

2. Україна — центр безпеки країн Центральної Європи

За останні роки Україна завершила модернізацію системи оборони. Сьогодні ми маємо:

  • найбільш модернізовану мобільну й ефективну армію в Європі;
  • потужну систему протиповітряної оборони (ППО) розташовану по периметру українського кордону;
  • позаблоковість, яка дала Україні переваги у вигляді безпечного буфера для блоків, що конфліктують, і центру розв'язання можливих конфліктів;
  • космічні війська з фокусом на моніторинг, розвідку і знищення об'єктів, що являють собою ризики для України та її партнерів;
  • приватні воєнізовані підрозділи, що ефективно виконують функції захисту українських інтересів та інтересів українського міжнародного бізнесу за межами України, а також допоміжні підрозділи ЗСУ в зонах конфлікту;
  • народну самооборону (територіальну оборону), сформовану з цивільних осіб. що пройшли військову підготовку, та міцний військовий резерв сформований з військових у відставці.

Українські військові регулярно практикуються в міжнародних операціях. Так ми підтримуємо боєздатність української армії. Реалізується система цивільної оборони.

Зміна системи військового замовлення і допуск приватних розробників до створення технологій подвійного призначення створила базу для виробництва в Україні найефективніших оборонних систем, а також сучасної високотехнологічної продукції масового споживання.

3. Україна — європейський логістичний і транзитний хаб

Перебуваючи на перетині кількох транзитних коридорів (шовкового шляху, скандинавсько-індійського, балто-чорноморського), Україна стала найефективнішим, найшвидшим і найдешевшим інфраструктурним хабом для обслуговування глобальних торговельних і виробничих операцій.

Портова інфраструктура України сьогодні є однією з найбільш конкурентних в акваторії Чорного моря (з глибоководними портами, офшорними портами, швидкою перевалкою і митними процедурами).

Україна перетворилася на дешевий авіаційний пасажирський і вантажний хаб із центрами в Києві, Львові, Одесі, Харкові; на найбільшого оператора річкового переходу з Балтійського моря в Чорне; а також об'єднала мережу потужних регіональних логістичних центрів.

Авіа з'єднало як регіони України, так і зробило Україну транзитним хабом між Заходом і Сходом, Півднем і Північчю.

4. Україна — провідний виробничий майданчик Європи

Кваліфікована і недорога робоча сила, географічне розташування (близькість найбільших ринків збуту), ефективна логістика, низькі податки й ефективна правова система створили кращі умови для розміщення в Україні великих експортоорієнтованих виробництв: електроніки, швейних та взуттєвих фабрик, заводів з виробництва продуктів харчування нового типу, хімічних компаній, сучасних аерокосмічних та машинобудівних заводів.

З 2027 року Україна стала одним із основних постачальників сучасної якісної продукції легкої та важкої промисловості в Європу.

5. Україна — туристичний європейський хаб

Туризм став одним із ключових секторів економіки, який важливо стимулювати не так для того, щоб наповнити бюджет податками, як для того, щоб громадяни отримали нові доходи за рахунок нового бізнесу, нових сервісів і витратили гроші у своїй країні.

Туристи бачили у новинах образ «дикої» України, а як приїжджали — комфортну й недорогу європейську країну. Що більше людей приїжджало в Україну, то більше можливостей вони знаходили для розвитку бізнесу.

За останні 10 років в Україні були успішно реалізовані такі проекти, як:

  • медичний туризм (дешева якісна медицина для європейців), розташований близько до авіаційних хабів для здешевлення і прискорення логістики;
  • закриті комфортні й безпечні котеджні містечка для європейських пенсіонерів на Півдні України (Бессарабія, Херсонська область);
  • гірськолижний туризм;
  • пляжний туризм (формат Туреччини та Єгипту), all inclusive (тільки українські продукти й персонал): Чорне й Азовське моря;
  • центр грального бізнесу й романтичного туризму.

6. Україна — світовий супермаркет екологічно чистих продуктів

Володіючи найбільшими і найкращими чорноземами світу – 27% від світового запасу, Україна перетворилася на продовольчий хаб.

Сьогодні Україна – це:

  • постачальник на світовий ринок екологічно чистих продуктів харчування (преміальний сегмент);
  • центр продовольчої безпеки світу;
  • постачальник якісного продовольства на швидкозростаючі ринки Африки, Індії, Китаю (з урахуванням місцевої специфіки);
  • маркетплейс сировини і продуктів для всього світу;
  • важливий постачальник халяльного м'яса в арабські країни.

7. Україна — центр хай-тек-культури в Європі та європейський R&D-хаб

Високі темпи економічного зростання вимагали десятикратного збільшення продуктивності праці, чого не можна було досягти в класичних секторах економіки.

Тому Україна, маючи науковий та інтелектуальний потенціал, взяла участь у світовій конкуренції інновацій і технологій, стала виробником не лише електронних цифрових послуг, але й нових софтверних рішень, якісних передових гаджетів, персональних «розумних» пристроїв, дронів, модулів і давачів для промисловості, будинків, роботів.

8. Україна — найбільший постачальник IT-продуктів у Європі

Щоб розкрити свій потенціал в IT-сфері, Україна рухалася шляхом створення вільних економічних територій з пільговими умовами оподаткування. Завдання було - не обкласти IT-податками, а зробити так, щоб люди, які заробляють у цій сфері, витрачали гроші в Україні.

Завдяки економічним стимулам ще п'ять років назад Україна стала:

  • найбільшим в Європі постачальником готових IT-рішень для оптимізації операційних витрат: логістики, маркетингу, HR, бухгалтерії та виконання функцій людини;
  • розробником платформ для онлайн-торгівлі, чат-ботів;
  • європейським лідером у промисловому сегменті Internet of Things (IoT);
  • світовим розробником відеоігор;
  • розробником платформ для екосистем;
  • одним із найбільших у регіоні постачальником фінансових технологій: необанкінгу, p2p-системи, краудфандингу, нових платіжних систем, сервісів з управління особистими фінансами тощо.

9. Україна — світовий центр подовження людського життя

Чисельність населення у світі зростала. Середній вік європейців збільшувався, відповідно, зростала кількість людей, які потребували медичного обслуговування.

Україна стала недорогою та високоякісною альтернативою Ізраїлю й Німеччини в галузі лікування онкологічних захворювань, проведення нейрохірургічних операцій, лікування та профілактики захворювань, пов'язаних зі старінням органів, тканин і мозку.

Відкриваючи R&D-центри й застосовуючи досягнення генної інженерії, Україна протягом 5—7 років перетворилася на європейський центр діагностики та профілактики захворювань на ранніх стадіях.

Застосування кріогенних технологій і 3D-друк штучних органів і тканин, кісток і суглобів, дозволили зробити Україну європейським центром трансплантології з дотриманням етичних норм.

Ще одна ніша, у якій Україна завоювала світове лідерство, — протезування. У країні багато людей, які пройшли війну. Вони потребували біонічних протезів, які не просто могли б повернути працездатність, а й дозволили б вести активний спосіб життя, займатися спортом і навіть підкорювати Еверест. У світі для цього існували усі технології — ми лише створили умови, щоб знання та інновації перекочували в українські клініки.

10. Україна — світовий постачальник фармацевтичної продукції

Фармацевтична індустрія крокує за потребами медицини. Розвинений медичний сектор стимулював розвиток української фармацевтики. У 2030 році Україна стала постачальником ліків в усі куточки світу.

Студенти з азійських і африканських країн, які здобували освіту в українських медичних закладах вищої освіти, закінчивши навчання, поверталися на батьківщину і ставали агентами українських фармацевтичних компаній. Це було частиною стратегії розвитку медицини й медичного сервісу. Такі студенти отримували гранти фармакологічних компаній на навчання.

Клінічні випробування ліків на людях втратили актуальність, оскільки всі тестування в Україні сьогодні проводяться на штучних тканинах, надрукованих на 3D-принтерах.

Ліки в Україні розробляються під конкретну цільову групу, наприклад з урахуванням інформації про гени, що кардинально підвищує ефективність лікування захворювань.

11. Україна — новий центр європейської освіти

Зміни, викликані новими технологічними, соціальними трендами, вимагали нових знань і вмінь. Процес навчання й набуття актуальних навичок став постійним.

В Україні були створені й запроваджені найсучасніші та найефективніші освітні моделі.

Стимулом для розвитку в Україні нової освіти стало як регуляторне поле, так і фіскальна політика. Уряд зрозумів, що ефективніше не оподатковувати процес створення середовища знань та інновацій. Набагато вигідніше оподатковувати їх продукти — технології, сервіси.

Відносно невисока вартість якісної освіти, державні програми щодо забезпечення іноземних студентів житлом ще до 2025 року привели в Україну мільйони студентів. Частина з них змогла здобути освіту дистанційно.

Створення і розвиток в Україні потужних R&D-центрів разом з освітніми установами постійно підвищували стандарти освіти і створили попит на нові спеціальності.

Вже п'ять років поспіль Україна є центром кращих міжнародних стандартів освіти, сучасних лабораторій та технічного оснащення закладів вищої освіти.

12. Україна — регіональний фінансовий центр Нової Європи

Вибухоподібне зростання української економіки спричинило приплив зовнішніх інвестицій в Україну.

Підвищилась привабливість акцій українських компаній, стартапів. Молоді компанії змогли активно залучати капітал на Українській фондовій біржі.

В Україні стали відкриватися офіси світових інвестиційних будинків і банків, відбуватися найбільші ICO.

Ще у 2025 році Україна стала євразійським центром торгівлі сировинними товарами, де зараз вона відіграє серйозну роль у якості їх постачальника. Ціноутворення на зерно, газ, електрику здійснюється за підсумками угод на Українській товарній біржі.

13. Україна — європейський рай для малого й середнього підприємництва

Перебуваючи в ситуації безробіття, трудової міграції, а також високої частки пенсіонерів, 10 років тому Україна поставила в пріоритет стимулювання створення робочих місць і зниження соціального навантаження на бюджет.

Головними рішеннями для цього стали:

  • створення державного фонду підтримки підприємництва;
  • податкова лібералізація, проста система оподаткування й низькі податки для мікропідприємств;
  • доступ до міжнародної мережі торгових представництв для просування експорту;
  • проста система обліку та взаємодії з державними органами.

14. Україна — країна електронного уряду

Вже досить давно в Україні діє електронний уряд і громадянство, де кожен українець може через електронний кабінет мати доступ до всіх відкритих державних реєстрів, бачити всі свої доходи, витрати, податкові зобов'язання, штрафи, взаємодіяти з банківськими рахунками, робити запити в державні органи, послуговуючись електронним підписом, і отримувати оперативні відповіді, формувати податкову декларацію, підписувати контракти, брати участь в електронних референдумах.

Автоматизація процесів знизила кількість необхідних службовців, витрати на держапарат, ризики людського фактору і корупції.

15. Базові цінності українців — родина, воля і розвиток

Україна 2030 року створює всі умови для вільної реалізації своїх громадян, їх розвитку, творчості.

Свобода людини обмежується лише територією свободи інших громадян і держави.

У світі, в якому зросла роль роботів і штучного інтелекту, людина може зберігати конкурентоздатність лише в креативі і створенні нового, а також зберігаючи людяність.

Сім'я, продовження роду — одна з головних цінностей людини. І кожен новий українець робить нашу націю сильнішою. Україна допомагає молодим сім'ям і підтримує зростання народжуваності в країні.

Україна сьогодні є для світу глобальним креативним хабом, де можна комфортно й безпечно жити, творити, розвиватися, вести бізнес, бути щасливим.


1 BP Statistical Review of World Energy June 2018
2 Дані НАК «Нафтогаз України»