Економіка України 2030Е

Населення

У 2030 році населення України становить 37 млн осіб. Зростання економіки, яке почалося в 2020—2021 роках, спочатку дозволило заповнити наявні вакансії, а з появою дефіциту робочої сили українська економіка стала трансформуватися в інноваційну, з використанням роботів і штучного інтелекту. Потреба в людській праці істотно знизилася, а продуктивність праці збільшилася.

З'явилися нові спеціальності, відкрилися нові вакансії, і українці, які вже виїхали з країни, стали повертатися.

Населення України 2030 року — переважно європейці: українці, росіяни, естонці, латвійці, литовці. Трудовий дефіцит Україна покриває шляхом міграції.

Україна дає посвідку на постійне проживання людям з вищою освітою й необхідними професійними для української економіки навичками. Також можливо отримати громадянство завдяки інвестиціям, здійснюваним іноземним інвестором, який створив тут підприємства з новими робочими місцями.

Головні індикатори якості життя середньостатистичного українця у 2030 році

1. Якість харчування — екологічно чисті продукти з мінімальним використання хімії як під час вирощування, так і приготування. Зростає частка комбінованих продуктів, створених з урахуванням персональних особливостей кожного споживача (жири, білки, вуглеводи, калорійність, вітаміни, засвоюваність продуктів).

2. Освіта. Українці — освічена нація, усі мають високу якість базової освіти, яка дає не лише знання, а й навички, необхідні для життя в надзвичайно мінливому світі, у тому числі робітничу спеціальність. Україна надає багато можливостей для саморозвитку. Якість вищої освіти залишається високою та затребуваною у світі. Поєднання науки, освіти, бізнесу не лише створило інноваційну економіку, але й допомагає розвивати креативне мислення українців і мотивує не зупинятися на шляху персонального розвитку.

3. Медицина. Українці — здорова нація з однією з найвищих в Європі тривалістю життя і збереженням високої соціальної активності, у середньому 80—90 років.

4. Можливість самореалізації. Облік персональних особливостей громадянина, інтересів, здібностей, мотивації дає можливість вибудувати кожному свій особистий шлях розвитку. Україна дає можливість навчатися, створювати креативний бізнес, мати підтримку за кордоном і запроваджує нові стандарти відносин між державою і людиною.

Екологія

Останні 10 років кліматичні зміни зробили проживання в Україні комфортнішим. Середня температура підвищилася на декілька градусів — зими перестали бути такими холодними, але літо залишається спекотним.

Держава витрачає чималі кошти на меліорацію сільськогосподарських земель, приватний бізнес інвестує в розвиток рекреаційних зон, зокрема в екологічний туризм, за яким Україна лідирує в Європі.

Україна поступово підвищила екологічні стандарти до середньоєвропейських, українські виробники зобов'язані їм відповідати.

У містах громадський транспорт переважно на електричній тязі, частка приватного електротранспорту перевищила 25%.

Галузі й технології

В Україні зросла частка інноваційної економіки, нового машинобудування (виробництво дронів, роботів, роботизованих систем, автопілотів). Україна вибилася у світові лідери зі створення таких продуктів.

Рішення на основі штучного інтелекту, нейронних мереж у сфері фінансів, логістики, навчання, консалтингу та інших послуг активно просуваються з України по всьому світу.

Активно розвивається 3D-принтинг, але не в індивідуальному використанні, а у створенні «ферм»/мануфактур, які виконують приватні замовлення за передплатою. Друкують одяг, техніку, продукти харчування, будинки.

Однак 3D-принтинг не покриває всіх потреб, тому зберігаються класичні мануфактури.

Розвивається онлайн комерція. Торгові центри й шопінг-моли втратили свою роль.

У медицині українські науковці так само досягли значних успіхів. 3D- друк фрагментів кісток, суглобів, вирощування судин, органів зробили Україну центром недорогої якісної трансплантології; страхова медицина стала стимулом розвитку в Україні сучасних діагностичних і профілактичних центрів.

Повсюдно застосовується система зчитування життєвих показників цифровими девайсами й надання рекомендацій від електронної системи страхування щодо профілактичних заходів.

З'явилися перші правила безпілотного транспорту, а також безпілотники — як на дорогах, так і в повітрі.

Розвивається система надання послуг від людини до людини — Р2Р. Консалтинг перейшов від корпоративного до персоналізованого формату. Платформа Р2Р постає гарантом.

Регіональна структура

Роль великих міст зросла. Вони кластерізуються, вибирають спеціалізацію. Муніципалітети витрачають значні кошти на розвиток комфортної та ефективної інфраструктури, що є основною конкурентною перевагою для залучення жителів, бізнесменів та інвесторів.

Міста конкурують одне з одним за капітал (інвесторів), трудові ресурси. Одним з інструментів конкуренції є гнучка фіскальна політика.

Транспорт

У великих містах заборонено двигуни внутрішнього згоряння, дозволено тільки гібридні й електроавтомобілі.

Місцеві органи влади роблять ставку на розвиток громадського транспорту, який повністю електрифіковано.

Головною цінністю для муніципалітетів є громадянин. Якість його пересування знаходиться на першому місці, друге — велоінфраструктура, третє — громадські електрокари та дрони, які виконують функції таксі, останнє — приватні автомобілі. Володіти автомобілем невигідно. Парковка коштує дорого, вимоги до двигуна і технічних характеристик посилені.

Усі районні центри пов'язані шляхами сполучення. Між містами (навіть середніми) літають «лоукости». З'явилися нові оператори залізничного транспорту. Укрзалізниця втратила монополію: після 2020 року її було приватизовано, що створило можливість для розвитку конкуренції на ринку.

В Україні активно розвивається швидкісний залізничний транспорт, що сполучує обласні та великі районні центри. Великі міста пов'язані ще й авіаційними маршрутами.

Енергетика

Серед джерел енергії домінує атомна генерація, як найдешевша і найбезпечніша для економіки та громадян. Зелена енергетика не наблизилася за собівартістю до атомної, але держава підтримує приватний розвиток поновлюваних джерел енергії (ПДЕ) шляхом кредитування (довгостроковий дешевий кредит). Частка ПДЕ в загальному балансі перевищила 14%.

Великі суб'єкти господарювання використовують атомну генерацію. Атомна енергетика стала привабливішою для розвитку енергетичного бізнесу, ніж зелена. Побудовані малі ядерні реактори, які більш безпечні і мають в 3 рази менший термін будівництва.

Розвиток сектору не тільки дозволив Україні знизити ризики дефіциту енергії та техногенних аварій, а й зробив її впливовим європейським постачальником енергії.

Розвиток сектору газовидобутку став причиною того, що у 2025 році Україна відмовилася від імпорту природного газу і стала його експортером в Європу, зайнявши до 2030 року до 10% європейського газового ринку.

Головні виклики у 2030 році

Викликом для України є екологія та зростання середньорічної температури.

Високі стандарти життя, яких прагне Україна, вимагали підвищення екологічних стандартів, з якими держава ефективно впоралася. Частку брудних виробництв скорочено до «0». Усі вони або реалізували проекти, щоб відповідати екологічним стандартам, або були закриті.

Другим важливим викликом залишається безпека нашої планети. Поширення ядерної зброї, збереження екстремістських режимів змушує розвивати нову систему колективної безпеки, засновану, у тому числі, на використанні космічних технологій розвідки та знищення небезпечних об'єктів.

Нерівний розподіл багатств створює в окремих регіонах соціальну напругу. Україна виступила ініціатором створення фонду підтримки громадян таких регіонів та інвестує в нову якість освіти цих регіонів, навчає підприємництва, відповідального ставлення до світу, своєї країні, співгромадян.

Важливим кроком є створення Світової ради урядів, в рамках якої найбільші та найвпливовіші у своїх регіонах країни обговорюють проблеми планети і разом беруть участь у проектах, націлених на її збереження (екологічних, гуманітарних, демілітарізаційних).